ArveMuseet

Upplev hur tekniken kom i människans tjänst. Uppfinningar som ångmaskinen, el- och Förbränningsmotorn förändrade livet. Tekniken blev en del av vardagen i form av elljus, inomhustoalett och tvättmaskin. Köket utrustades med rinnande vatten, kyl och frys. I jordbruket kom ”Brunte” att ersättas av ”Grållen”. Allt detta hände för bara några decennier sedan. Små saker med stor betydelse för den enskilda människan när det inträffade, det vardagliga som idag tillhör det bortglömda.


Vi på ArveMuseet vill visa hur människans hem och arbete förändrades med hjälp av bland annat elmotorn, traktorn och mjölkmaskinen. Vi vill att hela familjen skall få en oförglömlig upplevelse där gammal som ung kan få se hur vi arbetat och levt.


Berika dina sinnen, känn lukten av sågspån och olja, se livet i backspegeln, hör ljudet av ångvisslan och har Du riktigt tur kanske Munktellar´n går. ArveMuseet speglar utvecklingen under den mest expansiva tiden i mänsklighetens historia, från självhushåll till dagens högteknologiska konsumtionssamhälle. Teknologi och sätt att leva förändrades i blygsam takt under årtusenden. Kunskaper fördes vidare från släktled till släktled. Så kom under 1700-, 1800- och 1900-talet uppfinningar som med ens ändrade alla förutsättningar. Vi visar hur man arbetat och levt, hur tekniska framsteg förändrade samhället och gjorde livet lättare och bekvämare.


Museet är en del av Föreningens besöksanläggning som även har ett av Sveriges äldsta och vackraste ångfartyg i trafik, S/S Östersund.

Här kan ni se hur Bottleneck John spelar en blues

medan vår vattenpump håller takten.

Här är Järngänget på besök och hjälper till att köra diverse maskiner utanför museet.